credit utk wan

Berkorban apa saja harta atau pun nyawa.tu lah antara lirik lagu yang dinyanyikan oleh arwahyarham tan sri p ramlee.walaupun pergorbanan yang kita lakukan selama ini suatu yang subjektif yang susah untuk kita ukur sebanyak mana seseorang itu berkorban tapi tu lah yang patut kita lakukan untuk mendapt sebuah ganjaran yang telah di tetaokan oleh ALLAH.sebuah taman yang dipenuhi segala macam benda yang kita tak dapt bayangkan bagai mana indahnya kurniaan ALLAH tersebut.ALLAH tidak akan terlepas pandang bagi mereka yang berkorban diatas jalannya.setiap pengorbanan pasti ada ganjarannya mahaupun pengorbanan itu kecil atau pun besar.seperti mana firman ALLAH yang bermaksud:

Sesunguhnya ALLAH telh membeli dari orang mukmin diridan harta mereka dengan memberi syurga untuk mereka

Contoh yang cukup banyak dapat kita perolehi samaada ia ditunjuk oleh nabi-nabi dan rasul kesayangan ALLAH ataupun orang yang membelakangkan hukumnya.sebagai contoh pengorbanan salahuddiin al ayubi membebaskan kota muqadis dari gengaman tentera salib. Ketika mana mengepung sebuah Bandar Salahuddin mengidap sakit berat yang menyebabkan beliau sangat susah untuk bangun. Meskipun demikian, ia keluar menunggang kudanya untuk memeriksa angkatan tenteranya. ia dapat menahan sakitnya. Lalu berkata:-"Penyakit akan meninggalkanku apabila kamu menunggang kuda".

dan ketika ia meninggal dunia Salahuddin tidak meninggalkan harta kecuali satu dinar dan 47 dirham Tiada rumah-rumah, barang-barang,tanah,kebun dan harta-harta lain yang ditinggalkannya.Bahkan harta yang ditinggalkannya tidak cukup untuk pebelanjaan pengkebumiannya.Keluarganya terpaksa meminjam wang untuk menanggung kos tersebut pengkebumian itu.kain kafan pun diberikan oleh seorang menterinya

.

Sedar lah bahawa untuk berkata dan menyuruh kita berjuang dan berkorban perkara yang amat mudah tetapi mengaplikasikan atau mempraktikan merupakan suatu yang amat komplex.

0 ulasan:

Catat Ulasan

Mengenai Saya

Foto saya
"sesunguhnya orang mukmin itu bersaudara maka damaikanlah antara kedua saudara kamu dan bertakwalah kepada ALLAH miga perolehi rahma".(al-hujrat ayat 10) ape yg penting hanyalah dapat bermanfaat kepada masyarakat dlm ape saluran pun.mengaharapkan nasihat dan teguran dari sesiapa yg lebih tahu dari hamba ini

Pengikut

Kedai Kopi

Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Lintas Langsung

Kalender Hijri

GIFC

Cari Kerja